Els Olis essencials i la Fibromialgia

Ja hem vist que una de les teories de les causes de la Fibromialgia, ens porta al cervell, concretament a l’Hipotàlem. Curiosament, aquesta zona del cervell té una gran importància en la interacció dels olis essencials en l’organisme.

Per poder entendre com els olis essencials poden arribar a influir de manera notòria en el nostre cos, n’hi ha prou amb pensar durant uns segons en les olors de la nostra vida. En néixer, el sentit de l’olfacte predomina per sobre de tots els altres, doncs l’oïda i la vista trigaran encara a desenvolupar-se. Tal és així que un nen petit “busca” el pit de la seva mare amb l’olfacte, com si de qualsevol altre animal es tractés. Se sentirà segur si al costat d’ell nota la presència materna associant-la a la seva olor. Sovint fem olor aliments que aparentment no presenten anomalies i no obstant això no els mengem. El nostre sentit ens diu que no hem d’ingerir un iogurt si “fa olor de vinagre”, o beure un aigua que simplement té olor. Sovint, percebem alguna olor o aroma i immediatament ens “transportem” a un altre moment i un altre lloc. Diem llavors que l’olor ens és familiar. Això es deu al fet que associem aquestes olors a records que guardem. Aquestes són respostes que ens dóna el nostre cervell davant les olors que percebem. Però també podem fer-ho d’una altra manera. Sabent la possible resposta del cervell davant determinats olors, podem subministrar-nos diferents aromes i obtenir així la reacció que desitgem. A això, ho cridem Aromaterapia.

Tornant al tema de la malaltia, hem pogut veure que els malalts de Fibromialgia sofreixen nombrosos símptomes, de vegades amb remeis que poden resultar incompatibles. Existeixen centenars d’aromes que ens ajuden a calmar els símptomes i en algunes ocasions fins i tot a eliminar-los, sense que existeixi risc d’interaccions ni efectes secundaris. Per a això, podem usar els olis essencials en massatges, banys o simplement per inhalació. És molt important que, a l’hora de dissoldre els olis essencials en un oli portador, aquest sigui vegetal premsatge en fred i d’origen ecològic.

Tipus d’olis essencials per la Fibromialgia

Alguns tipus d’olis essencials molt útils per tractar la Fibromialgia, atenent als seus diferents símptomes, són:

DOLOR OSSI: Oli essencial de gaulteria, avet, eucaliptus, xiprer, pi, menta, helichrysum, clau, pebre negre i sàndal.

DOLOR CRÒNIC: Oli essencial de menta, helichrysum, gaulteria, gingebre, clau, orenga, romaní, alfàbrega, mejorana, xiprer, ylang ylang, pebre negre, cedre, ambre vermell, lotus i sàndal.

DOLOR MUSCULAR: Oli essencial de romaní, menta, mejorana, nou moscada, gaulteria, helicrisum, eucaliptus, clau, alfàbrega, xiprer, pebre negre, hisop i sàndal.

MAL DE CAP: espígol, menta, mejorana, alfàbrega i camamilla romana.

NÀUSEES: Oli essencial de menta, gingebre, patchouli, nou moscada, estragó, ginebre, anís, fonoll i gessamí.

PER AUGMENTAR LA CIRCULACIÓ: el romaní, gingebre, pebre negre, menta, ylang-ylang, llimona o gerani.

SÍNDROME DE CAMES INQUIETES: oli essencial d’alfàbrega, mejorana, valeriana, camamilla romana, menta, xiprer, taronja, ylang ylang, patchouli i lotus.

DISMENORREA: Oli essencial de menta, sàlvia sclarea, sàlvia espanyola, camamilla, fonoll, gessamí.

RESTRENYIMENT: Oli essencial de gingebre, menta, fonoll, estragó, anís, patchouli i gessamí.

DIARREA: Oli essencial de menta, nou moscada, gingebre, orenga, sajolida, clau, llimona, estragó, ginebre, anís, fonoll, patchouli, romaní i gessamí.

TAQUES, PICORS EN LA PELL: Olis vegetals de Granada, Argán, Llavor de Raïm, Síndria, Llavor de Carabassa. Afegir unes gotes d’oli essencial de llimona.

ANSIETAT: oli essencial de ginebre, cedre, xiprer, gerani, vetiver, rosa, palmarosa, melisa, gessamí, ylang ylang, espígol, nerolí i nardo.

DEPRESSIÓ: Oli essencial d’encens, llimona, gessamí, menta, sàndal, gerani, espígol, bergamota, angèlica, taronja, ylang ylang.

INSOMNI: Oli essencial de valeriana, espígol, fusta de cedre, llimona, camamilla alemanya, camamilla romana, mandarina, romaní, xiprer, flor del taronger, taronja, gerani, mejorana, nerolí, lotus, patchouli, ylang ylang, rosa, angèlica, palisandro, bergamota, gessamí

ESTRÈS: rosa, encens, sàlvia, taronja dolça, bergamota, cedre, aranja, ylang ylang, sàndal, neroli, mejorana, petit grain, mandarina, espígol, gerani, i gessamí.

SÍNDROME DE FATIGA CRÒNICA: oli essencial de farigola, clau, taronja, nou moscada, sajolida, orenga, arbre del te, romaní, hisop, ravensara, comino, menta, sàlvia, gerani, camamilla alemanya, canyella, nardo, mirra, lotus i sàndal.

DISTRACCIÓ, FALTA DE CONCENTRACIÓ I MEMÒRIA: oli essencial de romaní, llorer, menta, arbre del te, pi, cardamomo, mejorana, sàlvia, encens, llimona, hisop i farigola.

Per a l’ús adequat dels olis essencials, consulti l’article “Com preparar Cosmètica Casolana Natural amb Olis Vegetals i Essencials Ecològics”.

En ocasions, atès que alguns olis essencials presenten un preu alguna cosa elevat, hagut d’en la majoria dels casos a la dificultat per a la seva extracció, aquests poden ser substituïts pel hidrolato (aigua floral) de la mateixa planta. Encara que no continguin la mateixa concentració de substàncies de la planta, sí és cert que les característiques i beneficis són semblants. Un aigua floral pot contenir fins a un 5 % d’essència.

Feu un comentari

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca